Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej
Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.
Zapytanie:
MARNOTRAWSTWO ŻYWNOŚCI Liczba odnalezionych rekordów: 2
Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie Streszczenie: Celem artykułu jest wskazanie różnic w podejściu do konsumpcji zrównoważonej oraz marnotrawstwa żywności według deklarowanej postawy konsumpcyjnej. Dla jego realizacji określono pytania badawcze: Czy gospodarstwa domowe kierowane przez respondentów wyrażających opinię o zależności pomiędzy konsumpcją zrównoważoną a stanem środowiska naturalnego zdecydowanie rzadziej wyrzucają artykuły żywnościowe? Czy w tego rodzaju gospodarstwach częściej decyzje nabywcze podejmowane są racjonalnie? Streszczenie: The aim of the paper is to indicate differences in the approach to sustainable consumption and food wastage according to the declared consumerist attitude. To accomplish such an aim there are asked the following research questions: Do households managed by respondents who express the opinion on the relationship between sustainable consumption and the state of the environment much less frequently discard food products? Do these types of households make more rational purchase decisions?
2/2
Nr opisu: 0000042828 Autorzy: Martyna Lichaczewska. Tytuł pracy: Zrównoważona konsumpcja w odniesieniu do problemu marnotrawstwa żywności w postawach międzygeneracyjnych na przykładzie konsumentów z Białej Podlaskiej Tytuł całości: W: Zrównoważony rozwój : debiut naukowy 2017 / red. nauk. Jakub Berezowski, Henryk A. Kretek Miejsce wydania: Racibórz Wydawca: Wydawnictwo Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Raciborzu Rok wydania: 2018 Strony zajęte przez pracę: S. 99-109 ISBN: 978-83-947623-7-7 Charakterystyka formalna: rozdział w książce polskiej Język publikacji: POL Słowa kluczowe: konsumpcjonizm ; marnotrawstwo żywności ; zrównoważona konsumpcja ; żywność Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.