AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: KONSUMPCJA ZRÓWNOWAŻONA
Liczba odnalezionych rekordów: 3



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/3
Nr opisu: 0000035967
Autorzy: Olga Anna Filipiak.
Tytuł pracy: Współczesna konsumpcja - nowe wyzwania i perspektywy
Tytuł równoległy: Modern-day consumption - new challenges and prospects
Tytuł całości: W: Społeczno-ekonomiczne aspekty życia w XXI wieku / red. Paulina Szymczyk, Monika Maciąg
Miejsce wydania: Lublin
Wydawca: Wydawnictwo Naukowe TYGIEL
Rok wydania: 2018
Strony zajęte przez pracę: S. 71-77
ISBN: 978-83-65932-37-2
Charakterystyka formalna: rozdział w monografii polskiej
Charakterystyka wg MNiSW: rozdział w monografii - j. polski lub innym poza kongres.
Język publikacji: POL
Liczba arkuszy: 0,5
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: świadomość konsumencka ; konsumpcja zrównoważona ; konsumpcja etyczna
Słowa kluczowe ang.: consumer awareness ; sustainable consumption ; ethical consumerism
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
http://bc.wydawnictwo-tygiel.pl/publikacja/72C5EC56-8113-FFBA-A7FE-ACF562E63A17
Projekt/grant: Strategie życiowe i perspektywy rozwoju młodzieży w powiecie bialskim : działalność statutowa WNZS PSW, S/1/17

2/3
Nr opisu: 0000035766
Autorzy: Agnieszka Anna Siedlecka, Mateusz Kuszneruk.
Tytuł pracy: Zrównoważona konsumpcja a marnotrawstwo żywności w opinii kierowników gospodarstw domowych
Tytuł równoległy: Sustainable consumption and waste of food in the opinion of household managers
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2018, nr 19 (68), s. 223-236
p-ISSN: 2081-3430
e-ISSN: 2544-0640

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 13.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: gospodarstwo domowe ; konsumpcja ; konsumpcja zrównoważona ; marnotrawstwo żywności
Słowa kluczowe ang.: household ; consumption ; sustainable consumption ; food wastage
http://sj.wne.sggw.pl/pdf/PEFIM_2018_n68.pdf
DOI: 10.22630/PEFIM.2018.19.68.19
Streszczenie: Celem artykułu jest wskazanie różnic w podejściu do konsumpcji zrównoważonej oraz marnotrawstwa żywności według deklarowanej postawy konsumpcyjnej. Dla jego realizacji określono pytania badawcze: Czy gospodarstwa domowe kierowane przez respondentów wyrażających opinię o zależności pomiędzy konsumpcją zrównoważoną a stanem środowiska naturalnego zdecydowanie rzadziej wyrzucają artykuły żywnościowe? Czy w tego rodzaju gospodarstwach częściej decyzje nabywcze podejmowane są racjonalnie?
Streszczenie: The aim of the paper is to indicate differences in the approach to sustainable consumption and food wastage according to the declared consumerist attitude. To accomplish such an aim there are asked the following research questions: Do households managed by respondents who express the opinion on the relationship between sustainable consumption and the state of the environment much less frequently discard food products? Do these types of households make more rational purchase decisions?

3/3
Nr opisu: 0000035355
Autorzy: Agnieszka Anna Siedlecka.
Tytuł pracy: Sustainable consumption as a behaviour model of households
Tytuł całości: W: Integrated and Sustainable Regional Development Marketing and Sustainable Consumption : Proceedings of the 2017 International Conference "ECONOMIC SCIENCE FOR RURAL DEVELOPMENT" No 45 Jelgava, LLU ESAF, 27-28 April 2017
Miejsce wydania: Jelgava
Wydawca: Lativia University of Agriculture
Rok wydania: 2017
Seria: Economic Science for Rural Development, 1691-3078, No 45
Strony zajęte przez pracę: S. 351-359
ISBN: 978-9984-48-261-3
Charakterystyka formalna: referat w materiałach pokonferencyjnych zagranicznych
Charakterystyka merytoryczna: konferencja naukowa międzynarodowa
Charakterystyka wg MNiSW: publikacja w recenzowanych mat. konf. międzynar. uwzględnionej w WoS
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 15.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: gospodarstwo domowe ; konsumpcja zrównoważona ; zachowania konsumenta
Słowa kluczowe ang.: household ; sustainable consumption ; consumer's attitude
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii
Inne bazy podające opis:
  • WoS

    http://llufb.llu.lv/conference/economic_science_rural/2017/Latvia_ESRD_45_2017-351-359.pdf
    Streszczenie: The problem of sustainable consumption is an interdisciplinary issue. It constitutes an important element of interest in the area of sustainable development. Households, as the most numerous consumers in the national economy, creating various models of consumption can aim at positive influence over the natural environment, the sustainable use of possessed resources. The purpose of the study is to indicate differences in the attitude towards sustainable consumption on the basis of the declared consumer's attitude of a head of a household in relation to the natural environment. The declared attitude was presented through a subjective opinion of respondents in the scope of approach to purchase decisions in the context of the natural environment. To achieve such a goal, the following research questions were asked: whether households headed by respondents with the pro-ecological attitude more often took actions indicating for the implementation of sustainable consumption and whether there was a significant percentage of entities not implementing sustainable consumption among respondents who had declared the neutral attitude in all the examined behaviours. For the purpose of the study, survey research was conducted on the group of 100 heads of households chosen with the use of targeted choice method.

      Wyświetl ponownie stosując format:
  • Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB